Judoschool Cees Veen

Oosterblokker - Monnickendam - Hoorn - Grootebroek - Oosthuizen - Avenhorn - Zwaag

Judoschool: het ontstaan

Op 23 december 1966 werd in het Westfriese dorpje Westwoud een klein ventje geboren, dat met een blik in de wieg Cees Veen werd genoemd, naar z´n pa. Ceesje at goed en al snel moest de blozende baby op dieet; geen lange vingers meer. Om een lang verhaal kort te houden gaan we direct door naar 1972. Cees ging toen op judoles bij sportschool Nico Broers in Westwoud. Deze sportschool was net opgericht en de hele familie Veen ging op les.

In 1980 verhuisde de sportschool naar Oosterblokker; Cees hielp zijn meester met lesgeven. Op zijn zestiende wilde Cees graag zijn zwarte band halen en moest daarvoor naar Judoschool Hans Meester in Hauwert. In eerste instantie schrok Cees van het hoge niveau. Hij was immers geen wedstrijdjudoka en bij Hans Meester werd gejudood op topniveau. Al snel trainde Cees vijf dagen in de week om ook op dit niveau te komen.

Vestiging Hauwert draaide mee in de Westfriese Judocompetitie. Cees werd al na drie weken trainen gevraagd om in het team te komen. De eerste wedstrijden gingen niet zo lekker: Cees verloor alles door te weinig ervaring. Door veel te trainen werd zijn wedstrijdtechniek steeds beter. Hij ging vet scoren met zijn specialiteit te guruma (tilworp). Een andere techniek waar hij goed mee scoorde was een linkse uchi mata (heupworp).

Al die tijd gaf hij les voor Nico Broers en was hij ook les gaan geven voor judovereniging Beets/Warder. Cees werkte overdag bij een zeilmakerij en gaf ´s avonds les. Op zijn 21e haalde Cees zijn eerste dan. In 1990 haalde Cees zijn diploma jeugdjudoleider. In dat zelfde jaar nam hij de judotak van Sportschool Broers over met 23 judoka's: Sportschool Cees Veen was een feit.

De judoschool liep goed en groeide al snel uit naar ruim honderd leden. Een jaar daarna zijn haalde Cees tweede dan. Cees ging ook les geven in Grootebroek en Enkhuizen. Sportschool Cees Veen ging meedraaien in de Westfriese Jeugd Judo Competitie

In 1993 slaagde Cees voor de opleiding Judoleraar A. Hij ging les geven voor Judovereniging Monnickendam met zo'n 40 leden. Daardoor kreeg Cees zijn eigen JBN-nummer: 5220, waarna hij kon meedoen met zijn judoka´s aan officiële wedstrijden. De sportschool werd groter en groter en in 1995 haalde Cees zijn papieren voor judoleraar B en behaalde ook zijn derde dan.

In 1998 besloot Cees te stoppen met zijn baan bij de zeilmakerij en van de judoschool zijn broodwinning te maken: best een riskante stap. Cees specialiseerde zich in judomatten en richtte een nevenbedrijf op waarmee hij aan veel sportscholen door heel Nederland zijn eigen lichtgewicht judomatten levert.

Het filiaal in Edam opende zijn deuren in 1996, hij stopte in Enkhuizen en Grootebroek met lesgeven waarna hij een eigen vestiging opende in Bovenkarspel. Cees slaagde zomer 2003 voor zijn vierde dan. Na de zomer stopte Sporting de Gors met zijn judotak en ook filiaal Purmerend werd een feit. Sylvain Warps ging les geven voor onze judoschool in het nieuwe filiaal.

Half november 2008 werd de eerste vaste locatie van Judoschool Cees Veen een feit. Na een periode van verbouwen en verbeteren werd voormalig Sportschool de Streek omgetoverd tot een juweeltje van een sportschool; een droom voor Cees die uitkomt. Helaas moest Cees in december 2010 de knoop doorhakken: de sportschool kon het financieel niet redden en hij moest zijn bedrijf beëindigen. De vaste locatie van Judoschool Cees Veen werd verkocht en vanaf dat moment werd weer teruggekeerd naar de vertrouwde filialen om judolessen te geven. 

Op 9 juni 2012 slaagt Cees voor zijn 5e dan. Deze hogere dangraad geeft hem de mogelijkheid om zijn danhouders voor te dragen voor de 4e en 5e dan.