Wedstrijdregels

Judopaspoort
Het judopaspoort moet volledig zijn ingevuld. Niet alleen je persoonlijke gegevens maar ook je registratie van je banden en slippen. Laat die gegevens na het behalen van een hogere band of slip dan ook gelijk aftekenen in je judopaspoort. Een pasfoto is nodig om te bewijzen dat jij het bent die in het judopaspoort staat.

JBN-ledenpas
Ieder jaar krijg je na de jaarlijkse betaling aan de Judo Bond Nederland, een JBN-ledenpas. Deze pas neem je ook mee naar wedstrijden. Hierop staat je registratienummer en de gegevens van onze vereniging. Ook geeft dit aan dat je de contributie betaald hebt.

Sierraden
Oorbellen, piercings, kettinkjes etc. zijn absoluut verboden tijdens een judowedstrijd. Bij jeugd wedstrijden kun je nog een waarschuwing krijgen. Bij gevorderde judoka’s volgt uitsluiting van het gehele toernooi. Afplakken mag ook niet, doe deze gewoon af of uit.

Dames
Indien je je haar in vlechten of staarten draagt, gebruik dan elastiek zonder ijzer of harde stukjes. Een judoka kan van de mat gestuurd worden voor het dragen van verkeerde elastieken. Je kunt er je tegenstander namelijk mee verwonden. Tevens moet lang haar in een knot zitten, de nek moet vrij zijn van je haar. Ook hiervoor geldt bij lang haar in de nek kun je van de mat gestuurd worden. Dames dragen onder hun judopak een geheel wit T-shirt.

Banden
Alle judoka’s behoren hun eigen band te dragen. Het is verboden een lagere of hogere band te dragen tijdens wedstrijden. Behaalde slippen zijn hierbij niet van toepassing. Rode en witte judobanden zijn meestal aanwezig bij jeugdtoernooien. Bij gevorderde toernooien moet je zelf voor deze twee banden zorgen. Deze zijn te koop bij ons. Degene die als eerste opgeroepen wordt draagt de witte band. Deze band draag je over je eigen band. Degene met de witte band stelt zich rechts op van de scheidsrechter.

Tijd
Wedstrijd judoka’s moeten altijd ruim van tevoren op tijd zijn voor de weging. Er ontstaat veel irritatie als hij/zij niet meer mag meedoen. Vertrek gewoon wat eerder van huis, zodat je zeker weet dat je op tijd bent.

ID-bewijs
Sinds 2005 moeten alle judoka’s vanaf 14 jaar zich legitimeren. Neem je ID-bewijs mee naar een wedstrijd, of een kopie hiervan. Tevens is het mogelijk dat deze alvast mee wordt gestuurd naar de wedstrijdorganisatie tijdens de inschrijving. Mail deze naar de wedstrijdorganisatie.

Judopak
Judopakken die te kort zijn of gescheurd zijn, worden niet toegestaan. Hierdoor kun je uitgesloten worden van deelname. Laat je pak af en toe controleren door de leraar. Loshangende emblemen worden ter plekke van het pak afgescheurd, zorg ervoor dat deze goed gestikt of vastgenaaid zijn.
Judopakken zijn in twee kleuren verkrijgbaar: wit en blauw. Tijdens (ver) gevorderde wedstrijden is het verplicht ook in het bezit te zijn van een blauw judopak. Echter mag je ook bij regionale wedstrijden een blauw pak dragen. Het blauwe judopak vervangt de rode band en deze hoeft dan ook niet gedragen te worden. Judoka’s die een blauw judopak meenemen moeten ook een wit judopak meenemen in het geval dat zij als eerst opgeroepen (wit) worden. De judoka in het wit neemt rechts plaats van de scheidsrechter. De judoka met een blauw pak (of rode band) neemt links plaats van de scheidsrechter.

Wedstrijd punten
Vanaf 1 februari 2018 gelden de volgende regels:
– twee keer wazari = ippon
– een ippon is einde wedstrijd
– in de golden score kan een shido niet als winst punt gerekend worden.
– bij een eindstand met alleen shido’s (al staat er maar 1 shido) gaat de golden score van start, in de golden score moet een     wazari of een ippon gemaakt worden om de partij direct te winnen. Bij 3 shido’s is het ook einde partij.
– bij een eindstand van gelijk aantal wazari’s gaat de golden score van start, bij het maken van een wazari in de golden             score is de partij direct beslist, zo ook bij een ippon of 3 shido’s.
– bij het krijgen van 3 shido’s is het einde wedstrijd

Scheidsrechter
De scheidsrechter bepaalt de punten e/o de straf. Ben je het niet eens met een gekregen straf of dacht je gescoord te hebben, maar je krijgt geen punt voor je worp, na afloop van jouw poule-wedstrijd kun je aan de scheidsrechter om uitleg vragen. Word niet boos, dat lost niets op, maar leer van de foute inzet.

Houd je aan deze regels en voorkom onnodige teleurstelling.
Tijdens externe wedstrijden kom je uit namens Judoschool Cees Veen.